*

merry christmas

Prettige kerstdagen en een voorspoedig 2024

Zwitserland

CampingPlaats
Camping Centro Pro Natura LucomagnoAcquacalda
Camping Al Parco d’OroAstano
Camping-Ferien WangBeatenberg
Camping LeutswilBischofszell
Fafleralp (Gastro & Camping)Blatten
Cp. du Grand-St.-BernardBourg-St-Pierre
Camping ValcentreBramois
Camping Buchs-WerdenbergBuchs
Camping de ChevrouxChevroux
Camping De MoratelCully (Lac Léman)
Camping AumühleFrauenfeld
Camping GadmenGadmen
Camping HeitiGsteig
Camping Hofstatt-DerfliHasliberg/Goldern
Camping AareschluchtInnertkirchen
Bauernhof-Camping WylerInnertkirchen/Wyler
Camping BlüemlisalpKiental
Dany’s CampingLütschental
Camping MadulainMadulain
Holiday – CampingOberwald
Camping ArnistOberwil im Simmental
Camping SchönblickSaas-Grund
Camping GravatschaSamedan
Camping Eggmatte 8Schwenden
Camping ArinaStrada/Engadin
Camping LindenhofSutz/Lattrigen
Camping De BelfondTavannes
Camping De l’ArpilleTrient
Camping NufenenUlrichen
Camping Pré sous VilleVallorbe
Camping BellavistaVira Gambarogno
Camping SeewjinenVisp
Camping ManserWinden

Zwitserland (Uitspraak: [ˈzʋɪt.tsərˌlɑnt]), (Duitsdie SchweizFransla SuisseItaliaansla SvizzeraReto-RomaansSvizraLatijnHelvetia), officieel de Zwitserse Bondsstaat (ook wel Zwitsers Eedgenootschap of Zwitserse Confederatie; Duits: Schweizerische Eidgenossenschaft, Frans: Confédération suisse, Italiaans: Confederazione svizzera, Reto-Romaans: Confederaziun svizra, Latijn: Confœderatio Helvetica) is een land in het westen van Europa met als buren Duitsland in het noorden, Frankrijk in het westen, Italië in het zuiden, Oostenrijk en Liechtenstein in het oosten.

Zwitserland is een binnenstaat en Alpenland met een oppervlakte van 41.284 km²[4] en ca. 8,7 miljoen inwoners (2021). Bestuurlijk gezien is het een federale republiek bestaande uit 26 kantons. Zwitserland heeft officieel geen hoofdstad, maar Bern vervult in de praktijk die rol en wordt aangeduid als ‘bondsstad‘. Het is ook de plaats waar de bondsregering zetelt sinds het ontstaan van de federale staat in 1848. Zwitserland heeft een geschiedenis van neutraliteit: in 1815 werd op het Congres van Wenen de eeuwige neutraliteit van het land door de Europese grootmachten erkend. Het is geen lid van de Europese Unie, maar de economie is sterk verweven met die van de EU.

Volgens de overlevering is het Oude Eedgenootschap – een confederatie die de voorloper was van de huidige bondsstaat Zwitserland – ontstaan in de 13e eeuw uit de Bondsbrief van 1291, een overeenkomst tussen de drie “oerkantons“. Hoewel het land daarmee een lange geschiedenis als zelfstandige staat heeft, is de Zwitserse cultuur sterk beïnvloed door die van buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italië. DuitsFrans en Italiaans zijn alle drie officiële talen in Zwitserland, evenals het Reto-Romaans. De ‘neutrale’ naam van het land is de Latijnse benaming Confœderatio Helvetica (CH).