*

merry christmas

Prettige kerstdagen en een voorspoedig 2024

Spanje

CampingPlaats
Camping Santa ClaraAltea/Alicante
Camping Alto de ViñuelasBeas de Granada
Minicamping Villa CarmenBocairent/Valencia
Camping LimensCangas del Morrazo
Camping Castellbò-BuchacaCastellbò
Camping Camino de SantiagoCastrojeriz
Camping Cortijo ‘San Isicio’Cazorla/Jaén
Camping MaceiraCovelo
Camping La PlanaCreixell
Camping Sierra EspuñaEl Berro/Alhama de Murcia
Camping Del RemeiEl Pont de Suert
Camping Sierra NaturaEnguera
Camping MurkuzuriaEsparza de Salazar
Camping Can Toni ManescalFornells de la Selva
Camping Rapadoira-LlasFoz
Camping El BerguedàGuardiola de Berguedà
Camping La FresnedaLa Fresneda
Camping Port MassalucaLa Pobla de Massaluca
Camping Vall de LaguarLa Vall de Laguar/Alicante
Camping Maçanet de CabrenysMaçanet de Cabrenys
Camping Can CorominesMaia del Montcal
Camping El Burro BlancoMiranda del Castañar
Camping SopalmoMojácar
Camping Monterroso ‘A Peneda’Monterroso
Lago MarMuxia
Camping ArenteiroO Carballiño
Camping ÓrgivaÓrgiva
Camping OlimpiaPedrosillo el Ralo/Salamanca
Camping Can FossesPlanoles
Camping San MarcialSalinas de Sin
Camping Cal ParadísSalo
Camping La FraderaSant Llorenç de la Muga
Camping El CaresSanta Marina de Valdeón
Camping La CampiñaSantaella (Córdoba)
Camping Monte CaboSanxenxo/Pontevedra
Camping las MenasSerón
Camping Valle do SeoTrabadelo
Camping La IslaVillalazara de Montija
Camping Presa La ViñuelaViñuela

Spanje, officieel het Koninkrijk Spanje (SpaansReino de España), is een land in het zuidwesten van Europa met 50.015.792 (2020) inwoners, een oppervlakte van 505.992 km² en met hoofdstad Madrid. Het land beslaat grofweg 80% van het Iberisch Schiereiland. Buiten dat horen ook de eilandengroep Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika bij het land.

In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en Andorra, over de gehele lengte van de Pyreneeën, in het westen aan Portugal, in het zuiden aan de Britse kolonie Gibraltar en via de exclaves Melilla en Ceuta aan Marokko. De hoofdstad van Spanje is Madrid, een stad met meer dan 3 miljoen inwoners gelegen in het midden van het land.

Het grondgebied van IberiërsKeltenFeniciërsBasken en andere volkeren werd omstreeks 200 door de Romeinen veroverd en Hispania gedoopt. Na de Val van het West-Romeinse Rijk en de Grote Volksverhuizing werd dit gebied door de Visigoten veroverd, alvorens de islamitische Moren het Visigotische Rijk in de 8e eeuw binnenvielen. Aan hun heerschappij, die zich over bijna heel Spanje uitstrekte, kwam pas met de voltooiing van de Reconquista in 1492 een einde. In haastig tempo en in navolging van Portugal ontstond vervolgens een uitgestrekt wereldrijk. Ondanks grote rijkdommen uit voornamelijk Latijns-Amerika zakte Spanje vanaf de 17e eeuw door vele Europese oorlogen verder en verder terug. De 19e eeuw werd gekenmerkt door binnenlandse conflicten die Spanje teisterden en na de Spaanse Burgeroorlog (1936–1939) werd het land onder Francisco Franco een fascistische dictatuur. Na Franco’s dood in 1975 werden de constitutionele monarchie en de parlementaire democratie hersteld. Spanje werd lid van de NAVO in 1982 en is lid van de Europese Unie sinds 1986.

Spanje is een divers land met uiteenlopende culturen, talen, eetgewoonten en klimaten. Het land varieert van de vissersdorpen in Galicië tot het nachtleven van Madrid, van de toeristische kusten aan de Middellandse Zee tot het flamencodansen van Andalusië en van het traditionele stierenvechten tot het moderne Barcelona in Catalonië. Naast Spaans (Castiliaans) zijn CatalaansBaskisch en Galicisch zogenaamde ‘co-officiële’ talen van het land. De euro is sinds 2002 de Spaanse munteenheid, als opvolger van de peseta.