*

merry christmas

Prettige kerstdagen en een voorspoedig 2024

Polen

Campingplaats
Camping nr. 45 WigwamBiskupice
Camping Male MiastoBoguszyn
Camping “Pod Lasem”Bolków
Camping PHU Stanica WodnaCierzpiety/Piecki
Camping MirskGiebultow Mirsk
Camping StrandaGizycko
Elixir Hotelik Caravan CampingGizycko
Camping Lesna (14)Ilawa
Camping GalindiaIznota/Ruciane-Nida
Camping PielakKazimierz Dolny
Camping JazyMaków Podhalanski
Herbals & SPAMielno
Camping Rodzinny nr.105Mielno ul
Camping LorsbyMragowo
Agrotouristik CampingRozynsk/Orzysz
Camping SeeblickRuska Wies/Mragowo
Camping Browarny (201)Sandomierz
Aktywna AgroturystykaStare Jablonki
Camp 9 Nature Campground PolandTarnowskie Góry
Agroturystyka FortecaUciechów
Camping WOK (Nr. 90)Warszawa
Camping Rusalka (175)Wegorzewo
Camping Wroclaw nr 126Wroclaw
Camping UstupZakopane

Polen (PoolsPolska), officieel de Republiek Polen (Pools: Rzeczpospolita Polska), is een land in Centraal-Europa. In het westen wordt het begrensd door Duitsland (Oder-Neissegrens), in het zuiden door Tsjechië en Slowakije, in het oosten door LitouwenWit-Rusland en Oekraïne en in het noorden door de Oostzee en de Russische exclave Kaliningrad. Polen heeft een oppervlakte van 311.888 km² en een inwonertal van 38.282.325 (2020). De hoofdstad en grootste stad van het land is Warschau.

De West-Slavische Polanen vestigden zich vanaf de zesde eeuw in de regio tijdens de Grote Volksverhuizing. Vorst Mieszko I geldt met zijn bekering tot het christendom in 966 als grondlegger van de eerste Poolse staat, een gebied dat onder zijn bewind grotendeels samenviel met de huidige landsgrenzen. Het Koninkrijk Polen werd in 1025 opgericht en zou zich later samenvoegen tot het Pools-Litouwse Gemenebest, destijds een van de grootste rijken in Europa. Vanaf de 18e eeuw werd Polen opgedeeld door rivaliserende grootmachten, waardoor het in 1795 geheel van de kaart verdween. Na de Eerste Wereldoorlog ontstond de onafhankelijke Tweede Poolse Republiek, maar niet lang daarna werd het land het slachtoffer van de Duitse bezetting. Na de Tweede Wereldoorlog was Polen via het Warschaupact verbonden aan de Sovjet-Unie. Polen liep in 1989 voorop bij de democratische revoluties die de val van het communisme inleidden.

Staatkundig is Polen een parlementaire republiek en een eenheidsstaat, onderverdeeld in 16 woiwodschappen. Polen is lid van een groot aantal internationale organisaties, waaronder de Europese Unie, de Verenigde Naties, de NAVO, de Wereldhandelsorganisatie en de OESO. Sinds het einde van het communisme en de overgang naar een vrije markteconomie is Polen een sterke economische mogendheid in Midden-Europa. Ondanks de verwoestingen die het land troffen tijdens de Tweede Wereldoorlog, is een groot deel van het Poolse culturele erfgoed bewaard gebleven. In 2019 stonden er 16 Poolse erfgoedplaatsen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.