*

merry christmas

Prettige kerstdagen en een voorspoedig 2024

Luxemburg

CampingPlaats
Camping PlageBeaufort
Camping Bon ReposBerdorf
Camping BerkelBockholtz-Moulin
Camping Um-grittBourscheid-Moulin
La SureDiekirch
Wies NeuDillingen
Camping KohnenhofEisenbach
Camping Val d OrEnscherange
Camping NeumuhleErmsdorf
Camping “Im Aal”Esch-sur-Sûre
Du NordGoebelsmühle
Camping RelaxHaller
Camping GrittIngeldorf
Camping KautenbachKautenbach
Camping Auf KengertLarochette-Medernach
Camping WoltzdalMaulusmühle
Camping KrounebiergMersch
Europacamping NommerlayenNommern
De La RiviereReisdorf
De La SûreReisdorf
Camping du BarrageRosport
Um BiergTarchamps
TroisviergesTroisvierges
Du RivageWallendorf pont

Luxemburg, officieel het Groothertogdom Luxemburg (LuxemburgsGroussherzogtum Lëtzebuerg, GeluidsfragmentFransGrand-Duché de LuxembourgDuitsGroßherzogtum Luxemburg), is een land in het westen van Europa dat grenst aan BelgiëDuitsland en Frankrijk. Met een oppervlakte van 2.586 km² en meer dan 650.000 inwoners is het groothertogdom op Malta na het kleinste land binnen de Europese Unie. De hoofdstad en grootste stad van het land is het gelijknamige Luxemburg.

Luxemburg is een parlementaire democratie met een groothertog als constitutioneel monarch. Sinds de stichting van het graafschap Luxemburg in 963 is het land volop beïnvloed door het veel grotere Frankrijk aan de ene kant en het eveneens veel grotere Duitsland aan de andere kant, waardoor het diverse malen onderwerp van conflict is geweest. Desondanks wist het groothertogdom in 1867 zijn onafhankelijkheid te garanderen, al was het tot 1890 nog in personele unie met Nederland verbonden en is het in beide wereldoorlogen door Duitsland overrompeld.

Sinds 1945 heeft het groothertogdom volop internationale economische, politieke en militaire samenwerking opgezocht. Zo behoort het land tot de grondleggers van de Europese Unie, de NAVO, de Verenigde Naties, de OESO en de Benelux. Deze internationale samenwerking heeft ervoor gezorgd dat Luxemburg zich heeft ontwikkeld van een voornamelijk op staalproductie gebaseerde economie tot een economie die vooral berust op internationale handel en bankwezen. Gevolg is dat het land behoort tot de welvarendste landen ter wereld, getuige een bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking van 104.512 Amerikaanse dollar (2009).[4] Daarmee is Luxemburg het land met het hoogste bbp per hoofd van de bevolking volgens het Internationaal Monetair Fonds. Hoewel het een land met een betrekkelijk klein oppervlak betreft, speelt het een onmiskenbare rol in de diplomatie en met name de Europese samenwerking: onder meer was het land gastheer voor de internationale beraadslagingen die leidden tot de Verdragen van Schengen.